Subota, 5 listopada, 2024
Omysticar
HomeMistikaMistične ptice lete oko hrama

Mistične ptice lete oko hrama

Mistične ptice lete oko hrama Mahakaleshwara u Ujjainu.

Mistične ptice lete oko Šivinog hrama svakog trinaestog lunarnog dana u drevnom indijskom gradu Ujjainu koji se nalazi u saveznoj državi Madhya Pradhesh.

Grad Ujjain se spominje još u drevnim vedskim spisima. Njegovo je prvo ime bilo Avantika i prema zapisima iz veda, bio je jedan od najljepših gradova svijeta. Također je bio slavan po svojim centriam za studiranje svetih spisa i gajenje duhovnih disciplina.

Mistične ptice i hram Mahakaleshwar

Hram Mahakaleshware je podignut za vrijeme vladavine vedskoga kralja Chandrasene koji se spominje u Puranama. Vrlo je star i u njemu se nalaze mnogi čudesni predmeti, poput jedna od 12 izvornih Jyotirlinga koja predstavlja neposrednu manifestaciju Šive.

Prisustvo Jyotirlinge čini ovaj hram svetištem i predstavlja mjesto gdje je Šiva osobno prisutan.

Moćni polubog Šiva koji se u ovom hramu obožave je Swayambhu, što znači da crpi energiju od samoga sebe i hrani tom istom energijom svijet oko sebe.

U hramu se tisućama godina obožava manifestacija Šivine energije, a kako je Šiva najveći mistik (yogeshwara), duhovna je energija vrlo snažno prisutna i očituje se na razne načine.

Mistične ptice dolaze samo trinaestog dana

Dan koji je u Indiji još poznat kao Pradosham poseban je za štovatelje poluboga Šive koji vjeruju da im Šiva na taj dan, svima koji ga obožavaju, podaruje pobjedu i oslobođenje od posljedica nepovoljnih djela. Prema učenjima drevnih veda, nepovoljna djela donose lošu karmu i zapliću dušu u samsaru ili neprekidni krug ponovnog rađanja duše u materijalnom tijelu.

Pradosham dan se izračunava prema lunarnom kalendaru i pojavljuje se dva puta mjesečno, svakog trinaestog dana nakon punog i mladog mjeseca.

Na taj famozni Pradosham dan se u Ujjainu, na lokaciji povjesnog hrama Mahakaleshware ili Šive koji je upravitelj vremena, odvija vrlo mističan događaj. Stotine i tisuće se malih ptica skupi u jato i lete oko kupole glavnog hrama Mahakaleshware. Tri puta lete u smjeru kazaljke na satu i potom jednom u suprotnom smjeru.

Mistične ptice lete oko Mahakaleshwara, Šivinog hrama, svakog trinaestog lunarnog dana u drevnom indijskom gradu Ujjainu

Zanimljivo je kako ove mistične ptice uvijek dođu u vrijeme kada se u hramu recitiraju mantre za obožavanje gospodina Šive. Prema vedskim spisima, Šiva i njegova supruga Parvati su na Pradosham dan vrlo skloni darivanju blagoslova, pa mnogi na taj dan pohrle u hram kako bi primili blagoslove i oslobodili se loše karme.

Karma je sustav lančanih reakcija!

Prema vedama, dok živi materijalnim životom, čovjek stvara svoj vlastiti lanac djela koja će donijeti dobre ili gorke plodove. Međutim, ukoliko se uključi u djela služenja kojima vlada viša, božanska energija, lanac karme se kida i osoba postaje slobodna.

Lokalni ljudi smatraju kako su ove ptice ustvari mistični yogiji, štovatelji gospodina Šive. Čin kruženja oko hrama predstavlja odavanje poštovanja i ukazuje na otplitanje od karmičkih reakcija, posebno onih koje donose nepovoljne rezultate.

Mistične ptice brahmini - Omysticar - mistika, misticizam i mistična iskustva
Brahmani – starling ptica

Ptice prikazane u videu su poznate kao brahmini i pripadaju obitelji starling ptica

Ptice iz obitelji starling su poznate kao ptice selice i tijekom zime dolaze iz Europe u Indiju i ostatak Azije. Boje perja variraju od tamno sive, do svijetlo sive. Latinsko ime Brahmini starling ptice je Sturnia pagodarum jer je sklona obitavati blizu hramskih pagoda, odnosno mjesta gdje je sanctum sanctorum hramskog božanstva.

Poznato je da je Mozart imao starling pticu koja je znala pjevati dijelove njegova Piano Concerto No. 17 u G skali.

SriHamsa
SriHamsa
Teži razvijanju labudovog uma, u slobodno se vrijeme bavi kuhanjem vegetarijanskih delicija, mantra meditacijom i Sri Antaranga yogom (najteži oblik yoge). Uređuje portal za mistike omysticar.com
POVEZANO

2 COMMENTS

- Oglasi -spot_img
- Otvori um -
Omysticar

Najčitanije

- Oglasi -spot_img

Komentari