Subota, 5 listopada, 2024
Omysticar
HomeSadhanaMantraSpontano mistično iskustvo

Spontano mistično iskustvo

Spontano mistično iskustvo može se  dogoditi svakome. Dovoljno je biti u stanju smirenog uma, usmjerene pažnje i na neki način aktivirati duhovnu dimenziju putem molitve, mantre ili meditacije.

Takvo jedno spontano mistično iskustvo dogodila se Tomislavu iz Zagreba. Ovo je njegova priča….

Već nekoliko godina prakticiram Sri Antaranga Yogu koja predstavlja povjerljivi, unutarnji put yoge. Jednog sam jutra meditirao na Maha-mantru. To je mantra meditacija u kojoj se meditira na transcendentalnu zvučnu vibraciju Hare Krišna maha-mantre. 

Pokretanje svijesti unutar srčane čakre

Nakon mantranja sam se odlučio malo odmoriti na kauču u dnevnom boravku. Legnuo sam na kauč i zatvorio oči te sam se počeo opuštati. Doboko sam i polagano upražnjavao yoga disanje dok sam istovremeno u sebi meditirao na mantru od dva sloga. Ta mantra pobuđuje pročišćenje svjesti te dovodi um i osjetila pod kontrolu. 

Kontrolirano disanje uz internu mantra meditaciju na ovu mantru prožima cijelo grubo fizičko tijelo, kao i suptilno tijelo s energijom oživljavanja svjesnosti. Primjerice, kada se vitalni zrak, prana, nalazi na određenom mjestu unutar srca, tijelo reagira na taj položaj prane i aktivira svesnost koja odgovara tom položaju prane. 

Na taj način, ako se prana nalazi na jugoistočnom dijelu scčane čakre, osoba je lijena, pospana i bez entuzijazma. Ako se prana nalazi na južnoj strani srčane čakre, osoba je sklona nasilju i nesuradnji, a ako je na istočnoj strani, osoba je ispunjena svim dobrim odlikama i svom dobrom srećom. Položaj prane na sjeveroistočnoj strani srčanog energetskog kruga dovodi do želje za gomilanjem novca i osoba počinje privlačiti veliko bogatstvo i obilje. Položaj prane na bilo kojem od deset dijelova srčane čakre donosi neki rezultat koji može biti poželjan ili nepoželjan. 

Ova posebna sadhana (duhovna praksa) istovremenog yoga disanja i mantranja pokreće svijest unutar srčane čakre i dovodi do zadivljujućih rezultata. Cijeli proces ima nekoliko koraka koji se ne smiju preskakati i treba se postepeno učiti od stručnog instruktora.

Spontano mistično iskustvo

Tako sam ležeći na kauču nekoliko puta prakticirao to mantra-disanje. Pri svakom sam izdisaju meditirao na prvi slog mantre, a prilikom udisanja na drugi slog mantre. Polako i svjesno. Mantra ima samo dva sloga, za izdisaj jedan, za udisaj drugi. 

Nakon nekliko ciklusa disanja i ponavljanja slogova mantre u sebi, unutar uma, u jednom sam trenutku osjetio kao da sam se uzdignuo od svog tijela i kauča na kojem sam ležao. Izgledalo mi je kao da se nalazim na nekoj visini od oko dva metra i lebdio sam, lagan kao da nemam težine.

Krenuo sam iz dnevnog boravka prema kuhinji. U prvi sam trenutak  osjećao “Wow, što se sad događa? Gdje sam? Šta? Tko je ovo?”

Bio sam u potpunosti svjestan i vidio sam dio sebe na kauču i dio mene je otišao. I tako sam odlebdio do kuhinje. Međutim onda me malo uhvatio nekakav strah, nelagoda i panika. Pitao sam se kud sad idem. Nakon toga sam otvorio oči i našao sam se na kauču. Zatvorio sam oči i pokušao opet doći u to stanje da mogu lebdjeti, ali se iskustvo više nije ponovilo.

Ovakvo se spontano mistično iskustvo kakvo je imao Tomislav može dogoditi kada se umiri um i kada smo u stanju duboke opuštenosti. Kako je Tomislav već godinama prakticirao sustav yoge, nije neobično da je doživio takvo spontano mistično iskustvo.

Tomislav većinu slobodnog vremena provodi u prirodi, u različitim aktivnostima poput košenja trave i hodanja. Redovito prakticira Sri Antaranga Yogu i povremeno odlazi u teretanu.

Previous article
Next article
SriHamsa
SriHamsa
Teži razvijanju labudovog uma, u slobodno se vrijeme bavi kuhanjem vegetarijanskih delicija, mantra meditacijom i Sri Antaranga yogom (najteži oblik yoge). Uređuje portal za mistike omysticar.com
POVEZANO
- Oglasi -spot_img
- Otvori um -
Omysticar

Najčitanije

- Oglasi -spot_img

Komentari