Subota, 5 listopada, 2024
Omysticar
HomeMistikaMistična krava

Mistična krava

Mistična krava za koju se priča da je preuzela na sebe karmu žene koja ju je voljela i služila, tema je ove mistične priče. Kažu da je zbog ljubavi kojom je žena voljela kravu, krava napravila osobnu žrtvu i blagoslovila ženu ispunjenjem želje na misteriozan način.

U južnoj je Indiji živjela žena koja je imala rizičnu trudnoću i doživjela spontani pobačaj. Međutim, pobačaj joj je oštetio maternicu do te mjere da su joj doktori rekli kako više neće moći rađati, a ako i dođe do začeća, visoka je vjerojatnost kako će plod biti oštećen i da dijete koje će roditi neće biti zdravo. 

Ta žena i njen suprug gajili su veliku želju da imaju djecu, barem jedno dijete kojem će posvetiti svoju ljubav i živote. Kada su čuli riječi doktora nakon pobačaja, bili su očajni. 

Ponovna trudnoća i daljnji problemi

Neko su vrijeme živjeli tako bez nade, ali onda su opet odlučili pokušati, uz nadu kako će Bog biti milostiv i uslišiti njihovu želju za djecom.

Kada je žena ponovno zatrudnjela, par je bio vrlo sretan, ali ne zadugo. Nakon pregleda na kraju trećeg mjeseca trudnoće, liječnici su joj savjetovali pobačaj jer je ultrazvukom otkrivena abnormalnost ploda. Žena i njen suprug su počeli plakati i bili su vrlo nesretni. Trebali su donijeti odluku koja nije bila laka. Rekli su doktorima da će im se uskoro javiti i otišli su kući.

Kod kuće se agonija nastavila. Donijeti odluku o prekidu života nerođenog djeteta nije laka i njihova je patnja bila intenzivna. 

Mistična krava

U blizini njihove kuće se nalazila Goshala. Goshala je sklonište za zalutale i napuštene krave. Goshala je mjesto gdje se krave vole, njeguju i paze kao sveta bića u životinjskom obliku. 

U Indiji, krava se smatra simbolom čiste ljubavi, obilja i povoljnosti. Prema drevnim vedskim spisima, njeno se tijelo smatra prebivalištem svih polubogova i božica. Biti u njezinoj prisutnosti i brinuti se za nju znači upiti njezine kvalitete i primiti njezine blagoslove. To je razlog zašto je svaka autohtona hinduistička zajednica održavala goshalu, ili utočište za krave, gdje su se krave uzgajale, štitile i obožavale kao božanska bića manifestirana u životinjskom obliku.

Tako je ta žena, rastgnuta iznutra između želje da ima dijete i savjeta doktora, jednog dana šetala ulicom u kojoj je živjela i prolazila je pored goshale. Na ogradi je vidjela jednu predivnu bijelu kravu kako je gleda upitnim pogledom i nekom mudrom energijom. Od ljudi koji su tamo radili saznala je da je krava je bila trudna, baš kao i ta žena. Ali suprotno od te žene, krava je nosila zdravo tele i očekivalo se da će roditi snažno i zdravo malo tele.

Prišla je kravi, podragala je po vratu i glavi, a krava je veselo odgovorila umilnim kretnjama. Dok je to radila, nešto joj je dalo mir koji dugo nije osjetila. Otišla je kući nekako smirenija. 

Drugi je dan ponovo osjetila potrebu da dođe do goshale i potraži tu kravu. Na njeno iznenađenje, ta je ista krava bila na istom mjestu gdje ju je jučer ostavila. Prepoznala ju je po povećanom stomaku od trudnoće i po crvenom otisku dlana na njenom vratu koju je netko ostavio namazavši svoj dlan crvenom kunkumom. Kunkum ili kunkuma je jarko crveni pigment koji se koristi za obožavanje božice Lakšmi Devi, supruge Gospodina Višnua.

Ta je gospođa bila vrlo sretna da ponovo vidi kravu od jučer. Donijela joj je malo mrkve i glavu kelja koju je krava s radošću pojela. Dok je žena hranila kravu, počela joj je otvarati svoje srce i pričati o svojoj nesretnoj sudbini; kako je izgubila prvo dijete i kako se sada njeno drugo dijete u njenom stomaku razvija na neprirodan način i kako sada mora donijetu tešku odluku. 

Žena je svakoga dana dolazila kravi, hranila je, povjeravala joj se i plakala, moleći se za njene blagoslove. Govorila joj je: “Draga moja prijateljice, ti si najbolja od svih živih bića. Ti si jedina od svih životinja sposobna pretvoriti običnu travu u kompletan protein. Svih 33 milijuna polubogova žive u tvom tijelu. Molim te blagoslovi me i pomogni mi.”

Rođenje djeteta i teleta

U svojoj boli, žena je našla utočište u kravi i povjeravala joj svoje srce. Na kraju je odučila zadržati dijete i ne počiniti pobačaj. Bez obzira na opasnost i moguće negativne posljedice, bila je odlučna roditi svoje dijete. Nekako je imala vjeru da će joj druženje s kravom i služenje trudne krave dati blagoslove i na kraju pomoći.

Te godine, 29. kolovoza, na sretnu prigodu Janmashtami festivala (rođendan Gospodina Krišne), ova je žena rodila zdravog dječaka. Doktori su bili šokirani.

S druge strane, krava je okotila abnormalno tele. 

U Indiji krava je poznata kao Gau-mata – majka krava. Postoje brojne takve priče koje se hvale Gau-matinom dobrohotnošću. Čak i danas roditelji u Indiji uvijek govore da krave imaju sposobnost apsorbirati nečiju patnju.

“O Bharata, ništa nije rijetkost za štovatelje krave. Što god takvi bhakte požele, to i dostignu. Dama koja je odana kravi može ispuniti svoje želje uz milost krave. Onaj ko želi sina ili kćer, ko želi bogatstvo, ko želi pobožnost ili znanje – svi mogu ispuniti svoje želje milošću krave.” (Mahabharata, Anushasana-parva 83.50-52)

U Agni Purani, Dhanvantari je rekao Acharyi Sushruti:

“Milovati i kupati kravu je kao čišćenje svojih grešnih reakcija.”

Vishnu Dharmottara Purana, 3. dio, 291. poglavlje: ”Ako netko izbavi kravu iz opasne situacije; od zaglavljivanja u blatu ili od napada tigra, dostiže rezultat izvođenja Ashvamedha Yajne. Ako netko liječi bolesnu kravu lijekom, može se izliječiti od vlastite bolesti. Štiteći kravu od straha, čovjek postaje neustrašiv. Prema kravi se treba odnositi s velikim poštovanjem.’

Update:

Kako saznajemo, žena je nakon poroda nastavila posjećivati kravu u toj goshali, a malo abnormalno tele je miljenik goshale i o njemu se brinu s velikom ljubavlju i pažnjom. Takva se žrtva smatra božanskom i tele ima status svetosti.

Mistična krava - Omysticar - mistika, misticizam i mistična iskustva
SriHamsa
SriHamsa
Teži razvijanju labudovog uma, u slobodno se vrijeme bavi kuhanjem vegetarijanskih delicija, mantra meditacijom i Sri Antaranga yogom (najteži oblik yoge). Uređuje portal za mistike omysticar.com
POVEZANO
- Oglasi -spot_img
- Otvori um -
Omysticar

Najčitanije

- Oglasi -spot_img

Komentari